Caprize Pedigree

Caprize Chui De Kiungwana

Rhodesian Ridgeback

Female - 2007

 

 

 

 

 

Danest Tjabo Letsatsi

 

MCH Bukuru of Sambesi Waters

 

 

 

Kilima Simba Barka

Caprize

 

 

 

 

Glenaholm Jafta

 

Lionhill Loya

 

 

 

Lionhill Lewa

 

 

 

Höjd- 65cm

Vikt- 32kg

HD- grad A

ED- UA (0)

Rasen Rhodesian Ridgeback

 

Rhodesian ridgeback härstammar från södra Afrika där

de tidiga nybyggarnas hundar korsades med jakthundar med den karakteristiska ridgen, en mothårs växande hårkam på ryggen. Behovet av en snabb, stark, uthållig och modig hund fanns. Arbetssättet var att i flock trötta ut viltet med snabba och effektiva rörelseförflyttningar, så att jägaren fick viltet, speciellt lejon, på nära skotthåll. Rasen skulle också fungera som vakthund. Rasen kallas också för afrikansk lejonhund.

 

Rasen är i dag huvudsakligen en sällskapshund. Ett fåtal individer används till praktisk jakt. Rasen kräver mycket motion och den som funderar på att skaffa sig en rhodesian ridgeback bör tycka om att vara ute och röra på sig mycket i naturen.

 

Rasen har en hel del vakt- och jaktinstinkt. Den är också relativt självständig och allmänt något vek. En del individer i rasen uppvisar mer rädslor än vad som är önskvärt. Denna mix av mentala egenskaper gör att ridgebacken är en krävande ras att hantera och hundvana är en fördel. Många uppfödare är noga med att mentalbeskriva sina hundar. Rasen fungerar generellt utmärkt som familjehund och älskar sin familj men väljer oftast ut en favorit. Den ska vara ointresserad av främmande människor.

 

Den är en stor hund med mycket kraft. Mankhöjd för hanar är

63–69 cm och tikar 61–66 cm. Den är smidig, elegant och kraftfull. Som helhet är rasen en hund utan några som helst överdrifter och dess sunda konstruktion gör den idealisk för mycket fysisk aktivitet. Färgen är från ljust vetefärgad till mörkt röd, vita tecken förekommer på bröst och tassar. Ryggens hårkam, ridgen, är formad av hår som växer i motsatt riktning mot den övriga pälsen och är rasens adelsmärke.

 

 

 

Rasstandard

 

 

Copyright © Sandtorp Performance Horses. All Rights Reserved